فهرست مطالب

پژوهش های نهج البلاغه - سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 75، زمستان 1401)

نشریه پژوهش های نهج البلاغه
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 75، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/02
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سید جمال الدین دین پرور صفحات 7-8
  • داود بیغمی*، محمدحسین صائینی، حسین مرادی زنجانی صفحات 9-35

    اسلام برای سعادت دنیوی و اخروی بشر، هدف بعثت انبیاء را در تشکیل جامعه آرمانی می داند که مبتنی بر اصول و قواعد الهی باشد. یکی از اهداف والای حضرت امیرالمومنین علی علیه السلام، تشکیل حکومت الهی و به تبع آن ایجاد چنین جامعه ای تلقی می شود. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی، در پی پاسخ گویی به این سوال اساسی است که از منظر نهج البلاغه، جامعه آرمانی چه ویژگی هایی دارد؟ و حضرت علی علیه السلام چه استراتژی هایی را برای نیل به این جامعه بیان می دارند؟ برنامه ریزی بر اساس استراتژی های تعیینی ایمه معصومینb، اصلاحات همه جانبه، شفافیت امور و پاسخگویی و درنتیجه برقراری عدالت اجتماعی در همه ابعاد آن، ضرورت رابطه مستقیم ولایت با جامعه، توجه و اهتمام توامان به ابعاد معنوی و مادی در جامعه، جاری شدن و حاکمیت قرآن و لزوم مردم سالاری و دموکراسی دینی از یافته های این پژوهش به شمار می رود. در مجموع می توان گفت نیل به جامعه آرمانی با چنگ زدن به ریسمان الهی و به کارگیری دستورات و استراتژی های پیامبر صلی الله علیه و آله و ایمه معصومین علیهم السلام به دست می آید.

    کلیدواژگان: جامعه آرمانی، تقوی، نهج البلاغه، استراتژی، عدالت اجتماعی
  • علی محمد موذنی، انتصار بک خوشنویس* صفحات 37-71

    حکمت عملی، مبحثی جامع، کاربردی و ناظر بر بایدها و نبایدهای زندگی فردی و اجتماعیست که در آثار تعلیمی- حکمی از بسامد بالایی برخورداراست. از آن جایی که ادبیات فارسی پس از اسلام، همواره تحت تاثیر آموزه ها ، معارف قرآن و احادیث قرار داشته ؛ نهج البلاغه، توامان با داشتن فصاحت و بلاغت، چند بعدی بودن و شمول آن بر آموزه ها و معارف الهی و حکمی، توانسته است به مثابه منبعی سرشار از آموزه های معنوی فردی و اجتماعی، مورد توجه ویژه نویسندگان،شاعران و ادیبان، قرار بگیرد. این پژوهش، با روش توصیفی- تحلیلی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، به بررسی بازتاب مضامین مرتبط به حکمت عملی علوی نهج البلاغه در حدیقهالحقیقه سنایی پرداخته است. اثبات این بازتاب ها، در کنار اظهار ارادت خالصانه سراینده آن، به امام علیg، نشان داده است که نهج البلاغه، یکی از منابع فکری سنایی، در سرودن حدیقه است و این اثر می تواند در راستای اشاعه فرهنگ اصیل اسلامی _ ایرانی و صیانت از میراث مکتوب، به عنوان پل ارتباطی، میان اندیشه های امام علی علیه السلام و مخاطبانش، نقش ویژه ای، ایفا کند.

    کلیدواژگان: حکمت عملی، نهج البلاغه، حدیقهالحقیقه، سنائی
  • فهیمه مغفرت، عباسعلی فراهتی* صفحات 73-97
    مکتب اسلام با آموزه های فکری پیامبرصلی الله علیه و آله و امامان پس از ایشان و به خصوص امیرمومنان؛ علی علیه السلام معنادارست؛ آموزه های فکری فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی که به تدریج فرهنگ اسلام و طبعا تمدن اسلام را بنا نهاد. نهج البلاغه؛ به عنوان یکی از منابع مهم معارف علوی است و تمدن اسلامی به معنای ظهور اسلام در تمام شیون زندگی بشریت است. از آن جایی که اصول فرهنگ، جامعه، اقتصاد و سیاست از مهم ترین اصول هر تمدنی به شمار می رود، در این نویسه، نگارنده برآن است تا به بررسی اصول تمدنی از زبان امیر مومنان، امام علی علیه السلام، بپردازد. این تحقیق به شیوه کتابخانه ای و روش تحلیلی و توصیفی با تکیه بر نهج البلاغه نگاشته شده است. یافته های حاصل در این پژوهش، تبیین گر نگاه امیرالمومنین علی علیه السلام به ابعاد مختلف مولفه های تمدنی است. این مقاله با بررسی معارف رسیده از امیرالمومنین علیه السلام می توان به این مهم دست یافت که بایسته ها و نبایسته های فرهنگ، جامعه، اقتصاد و سیاست در نیل یافتن به تمدن اسلامی از جمله مواردی است که در کلام حضرت بازتاب یافته است.
    کلیدواژگان: امیرالمومنین امام علی علیه السلام، تمدن اسلامی، فرهنگ، سیاست، اقتصاد
  • رضوان چگنی، روح الله محمدی، مجتبی غفاری* صفحات 99-129

    اسلوب، روشی است که گوینده یا نویسنده برای بیان اندیشه ها و احساساتش برمی گزیند. سبک بیان مقاصد، تاثیر فوق العاده ای بر مخاطب در پذیرش یا رد مطلب ارایه شده دارد. هدف پژوهش حاضر، پاسخ به این سوال است که سبک خطاب و کاربرد آن در قرآن و نهج البلاغه چگونه است و چه ویژگی ها و امتیازاتی دارد. در پاسخ به این مساله به روش توصیفی و تحلیلی، ابتدا خطاب های این متون بر اساس اسلوب ترکیبی تقسیم شد، سپس جهت شناسایی مشخصه ها و امتیازات این اسلوب ها، نمونه های موردی اغراض بلاغی آنها مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد سبک انشایی در قرآن و سبک خبر در خطب نهج البلاغه، حضور بسامدی دارد. در تمامی این سبک ها، بجز سبک خبر، معنای ثانویه غلبه دارد. کاربرد این اسالیب در معنای ثانویه، از نظر روانی، تاثیر زیادی بر مخاطب می گذارد، لذا هر دو متن از اسالیب در تبیین معارف الهی، هدایت و تربیت مخاطبان استفاده شایانی نموده است. شناسایی این معانی در گرو توجه به قراین متصل و منفصل متن است، بنابراین بدون توجه به این اسلوب ها و معانی مجازی آنها، فهم متون فوق دچار نقصان است.

    کلیدواژگان: اسلوب، خطاب، سبک، قرآن، نهج البلاغه
  • جمال طالبی قره قشلاقی، علی سعیداوی* صفحات 131-146

    معادل گزینی در ترجمه فرایند بسیار مهم و حساسی است که دقت نظر بالای مترجم را می طلبد، و لازمه آن تسلط کافی بر دو زبان مبدا و مقصد است. ترجمه سید جعفر جعفر شهیدی  از کتاب نهج البلاغه به اذعان بسیاری از صاحبنظران یکی از بهترین ترجمه هایی است که تاکنون از این کتاب به عمل آمده به گونه ای که ترجمه مذکور در سال 1369 به عنوان کتاب برگزیده سال معرفی شد و از طرف بسیاری از مجامع علمی و ادبی مورد ستایش قرار گرفته است. نویسندگان در این جستار، ترجمه خطبه قاصعه از این کتاب را به عنوان نمونه انتخاب کرده و با متن عربی آن مقایسه نموده و بر اساس رویکرد متن مدار معادل گزینی در آن را در دو سطح، واژگان و بافت متنی مورد تحلیل و بررسی قرار داده اند. یافته های این پژوهش نشان می دهد، با وجود تلاش های فراوانی که در برگردان این کتاب گرانقدر مبذول شده، و به رغم همه زیبایی ها و ظرافت های بکار رفته در آن، به نظر می رسد استاد شهیدی در معادل گزینی برای معنای ارجاعی و همچنین معنای بافتی و متنی برخی از واژه ها چندان دقیق عمل نکرده است.

    کلیدواژگان: ترجمه، نهج البلاغه، ترجمه شهیدی، معادل گزینی
  • سیده نسرین موسوی، محمدرضا شاد منامن*، ثورالله نوروزی داودخانی، محمد رحیمی صفحات 147-167

    آموزه های والای نهج البلاغه در راستای تحقق مفاهیم بلند و مضامین عالی قرآن مجید معنا می یابد. هدف از این پژوهش بازشناسی و تحلیل مقالات نوشته شده در خصوص نهج البلاغه با رویکرد فرهنگی طی پانزده سال (از سال 1380 تا سال 1395) است. از آنجا که اکثر پژوهش های انجام شده امروزه در قالب مقاله درآمده و آنچه در این تحقیقات عرضه می شود عصاره ی معارف نهج البلاغه است؛ بر این اساس نگارنده به دنبال این سوال که میزان توجه نویسندگان به مسایل فرهنگی تا چه حد بوده و به کدام مفاهیم حوزه فرهنگی در نهج البلاغه پرداخته اند؛ مقالات نوشته شده در این خصوص بر اساس فهرست مقالات فارسی و کتاب شناسی نهج البلاغه، شناسایی، بازیابی و طبقه بندی شد. سپس با استفاده از روش کیفی از نوع تحلیل محتوا مفاهیم و آموزه های فرهنگی نهج البلاغه از مقالات استخراج و بعد از استنتاج آماری مفاهیم، و گاهی تصحیح بعضی از ارجاعات، یافته های تحلیل توصیفی ارایه شد و مشخص گردید از میان مفاهیم استخراج شده بیش ترین فراوانی مربوط به مفهوم معاد و یاد آخرت با 215 مصداق و 27 فراوانی، و بقیه مفاهیم فرهنگی با فراوانی های نسبی بعد از آن، مورد توجه نویسندگان در این بازه زمانی بوده که دلایل کمی و کیفی توجه به این مفهوم ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آموزه های نهج البلاغه، مضامین فرهنگی، تحلیل محتوا
  • زهره سعیدی* صفحات 169-181
    تبیین معنای سعادت و تعیین حدود و ثغور آن از یک سو کاری دشوار و پیچیده است و از سویی دیگر امری مهم و ضروری برای معنابخشی به زندگی در جهان کنونی است. در این نوشتار برآنیم تا با روش توصیفی - تحلیلی، دیدگاه امام علی علیه السلام از این مفهوم را بر اساس آموزه‎های نهج البلاغه استنباط کنیم. بدین منظور نشان می دهیم که از نظر حضرت سعادتی که صرفا ناظر به بعد محسوس وجود آدمی باشد، و غایتی فراتر از کامیابی های دنیایی برای بشر در نظر نگیرد، غیر عقلانی و مذموم است که می توان از آن با عنوان سعادت امیالی یاد کرد و سعادتی که ناظر به هر دو بعد وجود آدمی، یعنی بعد محسوس و معقول او، و معطوف به غایت نهایی انسان باشد، عقلانی و ممدوح است که می توان از آن با عنوان سعادت اخلاقی نام برد. آنگاه بیان می کنیم که از نظر علی علیه السلام سعادت اخیر، مقدمه و بستر سعادت نهایی لحاظ شده است. به این ترتیب سه معنا از سعادت را منظر حضرت شناسایی و معرفی می کنیم.
    کلیدواژگان: سعادت، سعادت امیالی، سعادت اخلاقی، سعادت نهایی، امام علی علیه السلام، نهج البلاغه
  • صغری فلاحتی، مریم اطهری نیا* صفحات 211-232
    استعاره مفهومی به عنوان یکی از مهمترین نظریه های شناختی، حوزه وسیعی از زبان و تجارب را تشکیل می دهد که در آن یک حوزه مفهومی بر اساس حوزه مفهومی دیگر فهمیده می شود. یکی از مولفه های مورد توجه در استعاره مفهومی، مفهوم سازی است که زبان با ایفای نقش در این فرایند، زمینه فرایندهای پیچیده تلفیق مفهومی را فراهم می نماید. مفهوم نفس به عنوان یکی از مباحث مهم موجود در نهج البلاغه، در قالب های استعاری گوناگونی نمود یافته و بررسی چگونگی مفهوم سازی آن می تواند تناظرها و زوایای نهفته محتوایی موجود در آن را، فرادید مخاطب قرار دهد. بر این مبنا پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به چگونگی مفهوم سازی نفس در خطبه های نهج البلاغه پرداخت و به این نتایج دست یافت که امام علی علیه السلام جهت تبیین مفهوم نفس از حوزه های مبدا متفاوتی چون؛ انسان، سرمایه، کالا، حیوان سرکش و... بهره برده و نام نگاشت نفس به مثابه انسان از بسامد بالایی برخوردار است و بازنمایی نفس بر این مبنا، این امکان را برای مخاطب فراهم می نماید تا از طریق حوزه های ملموس تر، به درک آسانتر و گسترده تری نسبت به لایه های مختلف نفس برسد.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، نفس، زبان شناسی شناختی، مفهوم سازی، استعاره مفهومی
  • فرهاد دولت*، کامران اویسی صفحات 233-247
    یکی از شبهات مرتبط با انتساب نهج البلاغه، این ادعا است که شیعه به جهت غرض ورزی مذهبی مانند فضیلت بخشی به علی علیه السلام به عنوان امام اول خود و یا بالاتر بردن مقام او از جایگاه پیامبر صلی الله علیه و آله برای جلب قلوب غیر شیعه، نهج البلاغه را تدوین کرده است. خاستگاه شبهه مورد بحث را می-توان در کلام ابن خلکان و سپس صفدی یافت که توسط برخی دیگر از علماء عامه به شکل کنونی تکون یافته است. این نوشتار به روش توصیفی- تحلیلی، در صدد پاسخگویی به شبهه مورد بحث اقدام نموده، تلاش کرده است تا این شبهه به دو شبهه کوچک تر منحل شود: اول شبهه جعلی بودن و نگارش نهج البلاغه توسط سید رضی یا دیگران؛ دوم وجود انگیزه و اغراض مذهبی در این جعل و نگارش. در پاسخ به شبهه اول از روش سبر و تقسیم منطقی، شناخت همگونی سبک مجموعه نهج البلاغه، دیرینه-شناسی، شناخت محل اصابت شبهه بهره گرفته شده است. از توجه به دیدگاه فریقین در خلافت امام علی علیه السلام-فرای بلافصل بودن یا نبودن-، تصریح و تلویح بر افصحیت و ابلغیت علی علیه السلام از سوی دوست و دشمن، التفات به اعلمیت و نفس پیامبر صلی الله علیه و آله بودن او، دقت در معیت قرآن با علی علیه السلام و ناطقیت او و صامتیت قرآن برای پاسخگویی به شبهه دوم استفاده شده است.
    کلیدواژگان: غرض ورزی مذهبی، تدوین، رضی، شبهه، نهج البلاغه
  • صفحات 249-260
|
  • Pages 7-8
  • Davood Bighami *, Mohammed Hussain Saiene, Hussain Moradi Zanjani Pages 9-35

    In Islam, for humankind's worldly and afterlife felicity, the purpose of sending prophets to form an ideal society should be based on divine rules and principles. One of the noble goals of Amir al-Mu'minin Ali (AS) was to create a divine government and, accordingly, the creation of such a society. This research, with a descriptive-analytic method, seeks to answer the fundamental question, what are the characteristics of an ideal society according to Nahj al-Balaghah? And what are Hazrat Ali's (AS) strategies to achieve such a society? The findings of this research included planning based on the strategies of infallible imams, all-round reforms, transparency of affairs, accountability as a result of establishing social justice in all its dimensions, the necessity of a direct relationship between the Imamt and the society, paying attention to the spiritual and material dimensions in society, the sovereignty of the Quran and the necessity of democracy and religious democracy. Generally, an ideal society is achieved by following the divine path and applying the instructions and strategies of the Prophet and the infallible imams.

    Keywords: ideal society, Piety, Nahj al-Balaghah, strategy, Social Justice
  • Ali Mohammad Moazzeni, Entesar Bak Khoshnevis * Pages 37-71

    Practical wisdom is a comprehensive, applicable topic that observes the dos and don'ts of individual and social life, which has a high frequency in didactic works. After Islam, Persian literature has always been influenced by the teachings of the Quran and hadiths. On the other hand, due to its eloquence, multi-dimensional nature, and divine teachings, Nahj al-Balaghah has attracted the particular attention of poets and writers as a rich source of personal and social spiritual teachings. With a descriptive-analytic method based on library studies, this research has investigated the reflection of related themes to the practical wisdom of Alavi Nahj al-Balaghah in Hadiqa al-Haqiqah Sana'i. The proof of these reflections, along with the sincere devotion of their composer to Imam Ali (AS), has shown that Nahj al-Balagha is one of the intellectual sources of Sanaa in the composition of Hadiqa. So, this work can play a unique role in promoting authentic Islamic-Iranian culture and protecting written heritage as a bridge between the thoughts of Imam Ali (AS) and the audiences of this work.

    Keywords: Practical Wisdom, Nahj al-Balaghah, Hadiqa al-Haqiqah, Sana'i
  • Fahime Maghferat, Abbas Ali Farahati * Pages 73-97
    Abstract        The school of Islam with the philosophical teachings of the Prophet (PBUH) and the imams after him, particularly Amir al-Mu'minin (AS), is meaningful. These Cultural, social, political, and economic intellectual teachings gradually built the culture of Islam and, naturally, the civilization of Islam. Nahj al-Balaghah is one of the crucial sources of Alevi knowledge. On the other hand, Islamic civilization means the emergence of Islam in all aspects of human life. Since the principles of culture, society, economy, and politics are among the essential principles of any civilization, through the library method and using a descriptive-analytic method, this article intends to examine the principles of civilization in the words of Amir al-Mu'minin (AS) in Nahj al-Balaghah. This research's findings explain Ali's (AS) opinion regarding different dimensions of civilization. Based on the knowledge received from Amir al-Mu'minin Ali (AS), this article concluded that the do's and don'ts of culture, society, economy, and politics in achieving Islamic civilization are among the things that are reflected in the words of Amir al-Mu'minin.
    Keywords: Amir al-Mu'minin (AS), Islamic Civilization, culture, Politics, Economy
  • Rezvan Chegeni, Roohollah Mohammadi, Mojtaba Ghafari * Pages 99-129

    Style is how the speaker or writer expresses his thoughts and feelings. The style of expressing intentions impacts the audience in accepting or rejecting the presented content. The purpose of the present research is to answer the question of what are the addressing forms and their application in the Qur'an and Nahjal-Balaghah? What are their features and advantages? To answer these questions, authors using a descriptive-analytic method, divided the Qur'an and Nahj al-Balaghah addresses based on the combined form. Then, authors studied some examples of rhetorical purposes to identify the characteristics and advantages of these styles. The findings show that the composition style in the Quran and the declarative style in the sermons of Nahj Al-Balaghah are frequently present. The secondary meaning prevails in all these styles except the declarative style. The use of these styles in the secondary sense, from the psychological point of view, has a significant impact on the audience, so both texts have made good use of the styles in explaining the divine teachings, guiding and educating the audience. Identifying these meanings depends on paying attention to the connected and disconnected clues of the text, so without paying attention to these styles and their virtual purposes, the understanding of the Qur'an and Nahj al-Balaghah's texts is impaired.

    Keywords: style, addressing, Forms, Quran, Nahj al-Balaghah
  • Jamal Talebi, Ali Saeidavi * Pages 131-146

    Selecting appropriate equivalence in translation is an essential and sensitive process that requires the translator's high precision and mastery of both source and target languages. Seyyed Jafar Shahidi's translation of the Nahj Al-Balaghah, according to many experts, is one of the best translations of this book so far. This translation was introduced as the selected book of the year in 1990, and many scientific and literary societies have praised it. In this research, the authors chose the translation of the Qasea sermon from this book, compared it with its Arabic text based on the text-oriented approach, and analyzed it on two levels of lexical and textual context. The findings of this research show that, despite many efforts that have been made in the translation of this precious book, and despite all the beauty and elegance used in it, it seems that Shahidi in selecting equals for referential meaning as well as the contextual and textual meaning of some words has not been very precise.

    Keywords: translation, Nahj al-Balaghah, Shahidi's translation, equivalent
  • Nasrin Mousavi, Mohammad Reza Shad Menamin *, Sorolah Noroozi, Mohammad Rahimi Pages 147-167

    This research aims to identify and analyze the articles written about Nahj al-Balaghah with a cultural approach over fifteen years (2001-2016). Since most of the conducted studies are in the form of articles and what is presented in these studies is the extract of the teachings of Nahj al-Balaghah, the author of the present paper aims to answer the question of how much attention the authors have paid to cultural issues and which concepts of the cultural field have been addressed in Nahj al-Balaghah? In this regard, the written articles were identified, reviewed, and classified based on Persian articles and the bibliography of Nahj al-Balaghah. Then, using the qualitative content analysis, the concepts and cultural teachings of Nahj al-Balaghah were extracted from the articles, and then, using statistical inference and correcting some references, the descriptive analysis findings were presented. In the end, it was found that among the extracted concepts, the highest frequency related to resurrection and remembrance of the hereafter, with 215 examples and 27 frequencies, and the rest of the cultural concepts, with relative frequencies, were of interest to the authors in this period that the quantitative and qualitative reasons for attention were presented.

    Keywords: teachings of Nahj al-Balaghah, cultural themes, content analysis
  • Zohreh Saeidi * Pages 169-181
    Explaining the meaning of felicity and determining its limits is a difficult task. On the other hand, it is an essential concept as it gives sense to life in today's world. In this article, using the descriptive-analytic method, we intend to infer Imam Ali's opinion on this concept based on the teachings of Nahj al-Balaghah. We showed that, according to Imam Ali (AS), the desire felicity only covers the tangible aspect of human existence and does not consider worldly achievements, which is irrational and reprehensible. Moral felicity considers a person's presence (his perceptible and reasonable characteristics), his ultimate goal, and has a rational and praiseworthy nature. Then we stated that according to Imam Ali (AS), the latter felicity is the introduction and foundation of absolute felicity. In this way, we can identify and introduce three meanings of felicity based on Imam Ali's opinion.
    Keywords: felicity, desire felicity, moral felicity, absolute felicity, Imam Ali (AS), Nahj al-Balaghah
  • Soghra Falahati, Maryam Atharinia * Pages 211-232
    As one of the essential cognitive theories, conceptual metaphor forms a wide field of language and experiences in which a conceptual domain is understood based on another domain. One of the components of interest in conceptual metaphor is conceptualization. Language through facilitating the process of conceptualization, provides the context for complex processes of conceptual integration. The concept of self, as one of the essential topics in Nahj al-Balaghah, has been expressed in various metaphorical formats, and examining how it is conceptualized can reveal the hidden content angles to the audience. Based on this, the present study, with a descriptive-analytic method, dealt with the conceptualization of self in the sermons of Nahj al-Balaghah and indicated that Imam Ali (AS) explained the concept of the self, using different sources such as; humans, capital, goods, unruly animals, etc. On the other hand, the word self to represent human beings has a high frequency, and the representation of the self on this basis allows the audience to reach a more accessible and broader understanding of the different layers of the self.
    Keywords: Nahj al-Balaghah, self, Cognitive Linguistics, conceptualization, conceptual metaphor
  • Farhad Dwlat *, Kamran Oveysi Pages 233-247
    One of the doubts related to the attribution of Nahj al-Balaghah is the claim that Shia Muslims, due to religious purposes such as giving virtue to Ali (AS) as their first imam or raising his position above the position of the Prophet (PUBH) and winning the hearts of non-Shia have compiled Nahj al-Balagha. We can find the origin of the discussed doubt in the words of Ibn Khalqan and then Safadi, which was developed into the current form by some other famous scholars. This article aimed to answer these doubts by the descriptive-analytic method and tried to dissolve this doubt into two minor doubts. The first doubt is that Nahj al-Balaghah is fake and Seyyed Razi or others have written it; the second is the presence of religious motives and purposes in this forgery writing. In response to the first doubt, the method of Sabr and Taghsim, recognition of the homogeneity of the style of Nahj al-Balaghah, paleontology, and distinction of the origin of doubt. Paying attention to the views of the scholars of the two schools of thought in the caliphate of Imam Ali (AS) - vicegerency and immediate caliphate or not-, clarifying and implying Ali's (AS) eloquence by friends and enemies, highlighting his knowledge and nature, precision in and his speaking and the silence of the Qur'an, were the factors which have been used to answer the second doubt.
    Keywords: religious bias, editing, Razi, Doubt, Nahj al-Balaghah